16 August 2024
Event Types
Time
09:45
Location
Sibiu
Organized By
Federația Română de Ciclism

About event

Data: 16 August 2024 (total 199 km)


Start: Sibiu, Piața Mare /  Finish: Cristian, Piața Mică


Traseu: Sibiu – Agnita – Victoria – Zărnești – Cristian


Profil Etapă:

 

 

Descriere etapă:

Sprinturi:

Km 27,8 Ortodox Church

Km 91,2 Cârțișoara

Km 106,3 Victoria

Cățărări:

Km 60,2 Vărd KOM –  C category

Km 178,1 Poiana Mărului KOM –  B category

Azi părăsim județul Sibiu, nu înainte de a trece prin Agnita unde se află una dintre cele mai vechi fortificații săsești din Transilvania. Inițiată în secolul al XIII-lea, ea a fost amplificată succesiv, ajungând să aibă, în secolul al XVII-lea, trei incinte întărite cu turnuri. Traseul trece pe la poalelele munților Făgăraș și se termină în comuna Cristian, județul Brașov. Înființat în în 1362, Cristianul este înzestrat cu o frumoasă Biserica fortificată săsească.

 

Obiective turistice:

Orașul Sibiu

Sibiu este municipiul de reședință al județului cu același nume, din sudul Transilvaniei, România, format din localitățile componente Păltiniș și Sibiu (reședința). Sibiul este un important centru urban cultural, istoric, economic și ecleziastic din sudul Transilvaniei și din România, cu o populație de 147.245 locuitori conform recensământului din 2011.

Municipiul Sibiu a reprezentat și reprezintă încă unul dintre cele mai importante și înfloritoare orașe din Transilvania (precum și din România, în general), fiind unul dintre principalele centre ale coloniștilor sași stabiliți în zonă din Evul Mediu Clasic (germană Hochmittelalter). Orașul a fost capitală a Principatului Transilvania între anii 1692-1791 și 1849-1865. A cunoscut în ultimii ani o renaștere economică și culturală semnificativă. Sibiul este în prezent unul din orașele cu cel mai mare nivel de investiții străine din România. În anul 2007, Sibiu a devenit Capitala Culturală Europeană, împreună cu orașul Luxemburg, capitala Marelui Ducat de Luxemburg (zonă din care au provenit, parțial, primele valuri de coloniști sași în Transilvania începând cu jumătatea secolului al XII-lea în timpul domniei regelui maghiar Géza al II-lea).

Fortificația săsească din satul Cristian

Corpul bazilical inițial a fost ridicat în stil romanic având însă elemente sculpturale de factură gotică, care demonstrează prezența unui atelier de filiație cisterciană (adică aflat sub influența mănăstirii de la Cârța). Toate aceste elemente împing datarea bisericii vechi către prima jumătate a secolului al XIV-lea. În prima jumătate a secolului al XIX-lea biserica a fost reclădită în stil neoclasic (specific transilvănean) în urma dărâmării parțiale, dar și cu scopul lărgirii, în noua clădire fiind încorporat, pe lângă elementele decorative menționate mai sus, și portalul vestic în stil romanic cât și piatra de mormânt a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica inițială. Fortificația ce împrejmuiește biserica a fost construită în prima jumătate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri și un bastion pe poartă (transformat în secolul al XIX-lea în casă parohială) dublată de un zid mai jos (zwinger)și de un șanț cu apă (astăzi acoperit). Pe latura estică a fortificației, în exterior, s-a construit cimitirul evanghelic (datat 1826). În prezent tot ansamblul se află într-o bună stare de conservare.

Parteneri media