La 13 ani și-a făcut singur o bicicletă, din piese aruncate la gunoi, iar acum Nicu Miclăuș este unul dintre cei mai activi promotori ai ciclismului din Alba Iulia.

Nicu Miclăuș (51 de ani) este administrator/senior la o firmă de asigurări, dar, asemeni personajelor Marvel, devine cu totul altcineva când își pune echipamentul de ciclism și urcă în șaua unuia din căluții lui cu ghidon și spițe: un super-erou care promovează ciclismul în rândul prietenilor, cunoscuților și necunoscuților, fie ei adulți sau copii. „Am devenit atât de pasionat încât mi-am dorit să transmit și altora experiența mea cu bița. Apoi a venit și dorința de a promova și susține ciclismul”, explică el, foarte pe scurt, o poveste de dragoste care nu dă niciun semn că slăbește în intensitate. Dimpotrivă.

 

 

Asociația Biciclim, în care este membru fondator, a „adoptat” dealul Mamut, de lângă Alba (a identificat trasee MTB și de drumeție, a instalat panouri cu aceste trasee, dar și cu sfaturi utile privind echipamentul necesar pentru biciclit aici și organizează periodic acțiuni de ecologizare în zonă) și a realizat ELIS ROUTE BY BICICLIM, care este cel mai mare proiect de infrastructură pentru MTB din județul Alba și probabil unul din cele mai mari țară din punct de vedere al mărimii și conceptului (5 trasee marcate de MTB,  care cumulează 280 km).

 

 

Turele săptămânale organizate de asociație sunt recunoscute în comunitatea de pasionați, iar în 2021, Biciclim a lansat o competiție sportivă dedicată profesioniștilor: ALBA CAROLINA BIKE RACE, organizată și în 2022 și în 2023. Nu e de mirare că Asociația este invitată să se alăture eforturilor altor organizații din județ care promovează un stil de viață sănătos și variante sustenabile de transport alternativ; Biciclim a montat standuri de biciclete la toate unitățile de învățământ din Alba Iulia și organizează frecvent, în școli și chiar la Universitate, lecții demonstrative de promovare a ciclismului și a sportului în general.

Când te-ai apucat de biciclit și de ce?

Generația mea e obișnuită cu mișcarea, în vremea copilăriei nu aveam alte alternative decât joaca în aer liber. În aceea perioadă am  încercat mai multe sporturi: fotbal, volei, judo și rugby. În liceu și studenție am practicat drumețiile pe munte. La 13 ani mi-am construit singur prima bicicletă din piese adunate de la fier vechi.

 

 

De MTB m-am apucat în 2017  datorită soție mele și colegilor din ONG, care m-au cules de pe asfalt și m-au dus pentru prima dată în pădure. În scurt timp MTB-ul a devenit pentru mine o adevărată pasiune. Particip la 7-8 concursuri de MTB pe an, mi-am construit un mic atelier acasă pentru a-mi repara singur bicicletele, dar sunt și inițiator sau participant la numeroase proiecte pentru promovarea ciclismului.

Cât timp petreci pe bicicletă și care a fost cea mai faină experiență pe două roți?

Petrec pe bicicletă aproape zilnic câte 3-4 ore. Nu pot alege o singură experiență faină… Mi-a plăcut mult un concurs la care am participat în Austria, Salzkammergut Trophy, dar și turele cu bicla prin Maramureș.

 

 

Ce planuri ai cu ciclismul, pe mai departe?

Pe plan personal îmi doresc să mă pot antrena în continuare, pentru a mă bucura de cât mai multe experiențe în această minunată comunitate a bicicliștilor.

 

 

Alături de Biciclim, îmi doresc să realizăm un bike park în Alba Iulia care să cuprindă și un traseu de XCO, să continuăm proiectele de infrastructură pentru MTB și acțiunile de promovare a ciclismului în rândul copiilor și tinerilor. Ne-am propus să sprijinim Clubul de ciclism – nou înființat în cadrul Clubului Sportiv Municipal din Alba Iulia și, desigur, poate pe primul loc, ne dorim să organizăm în continuare ALBA CAROLINA BIKE RACE, proiectul nostru de suflet ajuns la 4 ani.