Frații Claudiu (30 de ani) și Gabriel Vidican (38 de ani), își petrec 75% din viață în „Copacul de cafea”, coffee-shopul cu personalitate pe care l-au deschis în 2016 la Bistrița. Procentul rămas îl dedică bicicletei și comunității pe care au adunat-o în jurul ei, sub umbrela proiectului Tura cu copaci.
Claudiu este inginer, iar Gabriel profesor de educație fizică și sport, dar amândoi și-au găsit împlinirea adunând oamenii împreună – fie în jurul unei cești de cafea, fie la ture spectaculoase cu bicicleta, prin locuri pitorești din județul Bistrița Năsăud. S-au implicat și în proiectul Via Transilvanica (se ocupă de traseul de la Tășuleasa de Sus până în Mureșenii Bârgăului), iar la Turul României au mobilizat voluntari care să ajute la amenajarea și gestionarea zonei de sosire la finalul Etapei 1 și plecare în Etapa 2.
Ciclismul este important pentru ei. Claudiu, în special, este dependent de bicicletă: „Pentru mine bicicleta înseamnă un stil de viață activ. Este principala mea pasiune și îmi dă energie. În plus de asta, a devenit inclusiv mijloc de transport – cu bicicleta te strecori mai repede prin oraș”. L-am rugat să ne răspundă la câteva întrebări:
Cum s-a născut Tura cu copaci?
Și eu, și fratele meu suntem sportivi de performanță: el a făcut fotbal, eu – dansuri. Am descoperit bicicleta când amândoi am renunțat la sportul de performanță și am ales ceva ce făceam de mici copii, adică să pedalăm. Tura cu copaci s-a născut în anul 2017 la inițiativa lui Florin și a Manuelei Mureșan (campioană națională, în 2022, atât la șosea, cât și la MTB, la mai multe discipline – n.r.), din dorința de a crea o comunitate a bicicliștilor și de a descoperi județul Bistrița Năsăud, care este la propriu, o comoară naturală. Tura cu copaci a ajuns în acest an la ediția a 30-a.
Care este planul vostru pentru animarea comunității de cicliști din Bistrița?
Planul nostru este pe termen lung și cât mai diversificat. Dacă în 2017 am dus bicicliști pe trasee de pădure, din 2019 am creat un proiect pe urban, care se numește #Musai să pedalez. Toți cei care pedalează către locul de muncă sau alte activități primesc câte un premiu din partea noastră.
Turul României ajunge anul acesta la Bistrița, cum vă pregătiți pentru asta?
Ne pregătim pentru Turul României cu voluntari care să animeze zona de finiș și cu mediatizarea acestuia. Ne bucurăm tare mult că putem fi parte din acest proiect frumos și sperăm să mai colaborăm pe viitor.